PRZEPISY WIZOWE I CELNE

Polska należy do strefy Schengen. Aby wjechać na terytorium Schengen, obywatele krajów trzecich muszą posiadać ważny dokument podróży oraz wizę, jeśli jest ona wymagana. Podróżujący powinni także podać cel swojej podróży. Obywatele państw trzecich objętych obowiązkiem wizowym muszą posiadać jeden z dokumentów:

  • krótkoterminową wizę jednolitą Schengen (C),
  • długoterminową polską wizę narodową (D),
  • ważną polską wizę C lub D,
  • zezwolenie na pobyt w Polsce,
  • zezwolenie na pobyt wydane przez inne państwo Schengen.

Złożenie wniosku wizowego o wizę Schengen lub krajową musi być poprzedzone elektroniczną rejestracją wniosku w polskich urzędach konsularnych poprzez stronę
www.e-konsulat.gov.pl.

Polska objęta jest unią celną z innymi krajami Unii Europejskiej – towary przywożone do Polski i wywożone z niej w obrębie Wspólnoty nie są objęte cłem. Polska jest również sygnatariuszem Konwencji o Tymczasowej Odprawie Celnej – honorowane są tutaj karnety ATA, które znacznie ułatwiają przewóz sprzętu filmowego przez granicę.

Centrum Informacyjne Służby Celnej
Czynne: Poniedziałek - Piątek (8.00 – 16.00)
tel: +48 33 857 62 51, +48 22 857 63 00, +48 801 470 477
email: info.sluzbacelna@kat.mofnet.gov.pl